megalochari5

Η Μεγαλόχαρη για το νησί της Τήνου είναι κάτι σαν «ταυτότητα» Η Τήνος είναι η Παναγία και η Παναγία είναι η Τήνος. Ο επισκέπτης το συνειδητοποιεί αυτό μόλις το καράβι πλησιάσει το λιμάνι του νησιού . Τότε αμύητος όντας , διαπιστώνει ότι η εκκλησία της Μεγαλόχαρηςδεσπόζει και επιβάλλεται όχι μόνο στη Χώρα της Τήνου αλλά σε όλο το νησί. Αν μάλιστα οταξιδιώτης δίνει σημασία στην λεπτομέρεια τότε το δίχως άλλο θα διαπιστώσει ότι το επιβλητικό καμπαναριό ΤΗΣ είναι ορατό  μίλια πριν αντικρύσει τα πρώτα σπίτια της πόλης.Ακόμα και στο ταξίδι της επιστροφής το καμπαναριό της Παναγίας διακρίνεται αχνά ακόμη και όταν το καράβι πλησιάζει στα τελευταία χωριά του νησιού.Αυτή η κυριαρχική αίσθηση έχειμακρά ιστορία και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιστορίες αυτή πιστοποιείται καθημερινά απόεκατομμύρια ανθρώπων..

Η μεγαλύτερη αναγνώριση της κυριαρχίας Της προέρχεται από τον απλό άνθρωπο που έρχεται έως εδώ για Αυτήν και μόνο για Αυτήν. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι πολλοί. Εκατομμύρια έλληνες έχουν φτάσει στο πέρασμα των δεκαετιών εδώ , από κάθε γωνιά της υφηλίου,  για να Την προσκυνήσουν και να νοιώσουν ότι είναι κοντά ΤΗΣ.

Εκτός όμως από αυτούς υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι που Την φέρνουν στο μυαλό τους , Την αισθάνονται και προσεύχονται σε Αυτήν. Το καταλαβαίνει κανείς από την εικόνα της που βρίσκεται στα ΤΑΧΙ, στα κρεβάτια των νοσοκομείων, στα εικονοστάσια των σπιτιών αλλά και στις τσάντες , τις τσέπες , στα πορτοφόλια και στο προσκέφαλο εκατοντάδων χιλιάδωνανθρώπων.

Έχει «πιστοποιηθεί» όμως και από την ευγνωμοσύνη κορυφαίων ελλήνων αλλά και ξένων που κατά καιρούς έχουν έλθει έως εδώ για να την ευχαριστήσουν , να την παρακαλέσουν και να την τιμήσουν. Ο κατάλογος μακρύς: Κολοκοτρώνης, Κανάρης, Μιαούλης, Νικηταράς,Μακρυγιάννης , Πλαστήρας , Παπάγος, Καραμανλής, Παπανδρέου και πολλοί ακόμα συνθέτουν τον κατάλογο των επισκεπτών ΤΗΣ

Η ιστορία αυτής της άρρηκτης σχέσης ξεκίνησε στα 1821 , όταν η Παναγία εμφανίστηκε στο ‘όνειρο ενός απλού κηπουρού, του Μιχάλη Πολυζώη, για να του υποδείξει το τόπο που ήταν θαμμένη η εικόνα της. Αυτός , η αλήθεια είναι ,  προσπάθησε να την βρει. Αλλά ήταν ανώνυμος και η φωνή του δεν άγγιξε τους επώνυμους του νησιού. Ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 1822, η μοναχή Πελαγία, τηνία που είχε επιλέξει τον μοναχικό βίο στην Μονή Κεχροβουνίου,  είδε το πρώτο όραμα: Μία γυναίκα που έλαμπε περισσότερο από τον ήλιο την καλούσε να συναντήσει τον πρόκριτο Σταμάτιο Καγκάδη και να του ζητήσει να την βρουν στο χωράφι του Δοξαρά. Η Πελαγία απέκρυψε το όραμα της. Μετά από μία βδομάδα, Κυριακή και πάλι, η ίδια λαμπερή γυναίκα με προστακτικό τόνο της υπενθύμισε την εντολή που της είχε δώσει. Και πάλιπροτίμησε να σιωπήσει.

Την επόμενη Κυριακή, η ίδια γυναίκα, θυμωμένη πλέον απαίτησε να επιβληθεί η εντολή της.Τότε , έντρομη η Πελαγία διηγήθηκε στην ηγουμένη της Μονής το όραμα  και μετά στον εντολοδόχο Καγκάδη και μετά στον θρησκευτικό προϊστάμενο της , τον Μητροπολίτη Γαβριήλ. Ο πρώτος την άκουσε αλλά δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε χωρίς την αποδοχή και την έγκριση του Μητροπολίτη. Αυτός με την σειρά του κάλεσε τους προκρίτους και τον κλήρο του νησιού στη έδρα της Μητρόπολης και όλοι μαζί αποφάσισαν να ζητήσουν την συνδρομή του τηνιακού λαού. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε η ανασκαφή που έφερε στην επιφάνεια τα ερείπια παλαιότερων ναών, του Προδρόμου και της Θεοτόκου. Αλλά την εικόνα δεν είχαν καταφέρει να την βρουν…

Η απογοήτευση οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλειφτούν οι εργασίες. Αμέσως επιδημία πανώλης κτυπά το νησί. Ο φόβος , καταλαμβάνει τους τηνίους και ξεκίνησαν πάλι τις εργασίες. Μάλιστα κατά τον αγιασμό , ένα εγκαταλειμμένο πηγάδι πλημμύρισε με νερό και όλοι το εξέλαβαν ως καλό οιωνό. Εκεί , θεμελιώθηκε ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται σήμερα στο ισόγειο του ναού. Παράλληλα με τις ανασκαφές προχωρούσε και η οικοδόμηση του ναού και φθάνουμε στις 30 Ιανουαρίου 1823 όταν η σκαπάνη των εργατών έφερε στο φως την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κομμένη κατά μήκος στα δύο. Όταν έγινε γνωστή η ανακάλυψη της εικόνα όλοι οι τήνιοι, από τα χωριά και την χώρα , έσπευσαν να την προσκυνήσουν ενώ η επιδημία της πανώλης που μέχρι εκείνη την ώρα απειλούσε το νησί εξαφανίστηκε.

Η απόφαση για την οικοδόμηση ενός επιβλητικού ναού ήταν πλέον δεδομένη αν και η χρηματοδότηση του δεν ήταν εξασφαλισμένη αφού από ένα σημείο και μετά βασίστηκε στις εισφορές των τηνίων και των άλλων προσκυνητών. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για την αποπεράτωση του αλλά το 1826 οι εργασίες πλησίαζαν προς το τέλος τους. Ήταν μία τρίκλιτη βασιλική .Το αρχιτεκτονικό σχέδιο έγινε από τον Ευστράτιο Καλονάρη, εμπειρικό αρχιτέκτονα που ανέλαβε τον σχεδιασμό , την μελέτη και την επίβλεψη. Το τέμπλο κατασκευάστηκε το 1825 από τον Φραγκίσκο Καναχίλη ενω το αρχικό καμπαναριό είχε ύψος 34 μέτρων. Το καμπαναριό , με τέσσερα επίπεδα –φανάρια- ήταν εκτεθειμένο στους δυνατούς βοριάδες του νησιού και αυτό ανάγκασε την επιτροπή να αναθέσει στον πυργιανό μαρμαρά Γιάννη Φιλιππότη την κατασκευή ενός νέου ύψους 29 μέτρων . Η μελέτη και η επίβλεψη ήταν του καθηγητή Αναστάσιου Ορλάνδου.Αλλά οι εργασίες δεν σταμάτησαν το 1832 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της ανατολικής πτέρυγας και το 1880 το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος.

Για να καταλάβει κανείς την δύναμη αυτού του χώρου δεν έχει παρά να παρατηρήσει τους ανθρώπους. Επώνυμοι και ανώνυμοι μόλις διαβούν το κατώφλι της εκκλησίας μετατρέπονται σε προσκυνητές, σε ικέτες και σε ευγνώμονες. Στην πραγματικότητα, εγκαταλείπουν για λίγο ή για περισσότερο το κοσμικό τους μανδύα και υποσυνείδητα-ενδεχομένως-παραδίδονται στην Ευαγγελίστρια .

Σε αυτό το χώρο επιτελείται για κάτι λιγότερο από δύο αιώνες ένα διαρκές και επαναλαμβανόμενο θαύμα. Όλοι οι προσκυνητές, ανεξαρτήτως εποχής , αποβάλλουν όλα τα ιδιαίτερα ατομικά χαρακτηριστικά τους -επαγγελματικά, κοινωνικά- και κρατούν μόνο ένα: Του πιστού .Το θαύμα αυτό το βιώνεις , τα βράδια του Αυγούστου με τις ατελείωτες ουρές των ανθρώπων να περιμένουν καρτερικά να προσκυνήσουν την θαυματουργή  εικόνα .

Εκείνες τις ατελείωτες ώρες της προσμονής με τον ιδρώτα να ποτίζει κάθε εκατοστό του ανθρωπινού κορμιού, τα πόδια να πρήζονται και την εξάντληση να κυριαρχεί δεν υπάρχειπλούσιος και φτωχός , επώνυμος και μεροκαματιάρης, μορφωμένος και αγράμματος, έλληνας και ξένος. Όλοι είναι οι πιστοί ΤΗΣ και έχουν μόνο ένα σκοπό: να Την προσκυνήσουν. Και παλεύουν με την εξάντληση. Σφίγγουν τα δόντια και προχωρούν εκατοστό προς εκατοστό για να βρεθούν μπροστά της .

Και μόλις το καταφέρουν γονατίζουν και προσεύχονται. Κάτι ψιθυρίζει ο καθένας . Ικετεύει; Ευχαριστεί; Υπόσχεται; Δεν έχει καμία σημασία . Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι μόλις τελειώσουν την προσευχή όλοι έστω και για κλάσμα του δευτερολέπτου αισθάνονται γαλήνη .Εκείνη την ώρα όλοι μπροστά της είναι ίδιοι, ίσοι, όμοιοι. Πουθενά τόσοι πολλοί δεν αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο όσο συμβαίνει σε αυτό εδώ το ναό.

Αυτό το συναίσθημα λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις γενιές των προσκυνητών που διαδέχονται η μία την άλλη και αυτό είναι που καθιστά την Παρουσία αντιληπτή σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας.