10

Ιστορία τεσσάρων αιώνων

Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε ασφαλή σημεία του νησιού δεν συνετέλεσε μόνο στην ανάπτυξη χωριών και οικισμών αλλά και στην ανάπτυξη ενός δικτύου μονών καθολικών και ορθόδοξων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Από αυτό το δίκτυο , μόνο η μονή του Κεχροβουνίου εξακολουθεί να παραμένει σε λειτουργία. Η μονή που έγινε ευρέως γνωστή με το όραμα της Πελαγίας συστάθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα (με ησυχαστήρια ) ενώ η οργανωμένη μοναχική ζωή ξεκινά τον 15ο αιώνα. Βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το Εξώμβουργο. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που έγινε γνωστό από την μοναχή Πελαγία , η οποία είδε το όραμα για την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης. Μάλιστα διασώζεται το κελί όπου έζησε ενώ κοντά σε αυτό έχει ανεγερθεί ομώνυμος ναός. Στο μοναστήρι βρίσκεται η επάργυρη εικόνα της Παναγίας που ανήκε στο πλοίο του Κανάρη.

Λίγο νοτιότερα ήταν η αντρική μονή της Παναγίας της Βάνης , η κατασκευή της οποίας χρονολογείται τον 16ο αιώνα και η οποία σήμερα έχει εγκαταλειφτεί. Κατά την περιόδο της Βενετοκρατίας υπήρξε έδρα της Επισκοπής Τήνου.

Το 17ο αιώνα στην πόλη του κάστρου ιδρύθηκε η μονή των Ιησουιτών. Η μονή ήταν σε παρακείμενο χώρο . Το 1715 οι μοναχοί εγκαταστάθηκαν στον ναό της Αγ. Σοφίας ο οποίος μετονομάστηκε σε Ναό Αγ. Καρδιάς – σώζεται μέχρι και σήμερα – και το 1834 , η μονή μεταφέρθηκε στα Λουτρά όπου ανεγέρθηκε η εκκλησία του Αγ. Ιωσήφ καθώς και χώροι διαμονής, βιβλιοθήκη , αναγνωστήριο κ.α.

Αλλά και το τάγμα των Φραγκισκανών έκτισε στις αρχές του 18ου αιώνα την Μονή του Αγ. Φραγκίσκου στο Πεντάστρατο –σε απόσταση αναπνοής από το κάστρο. Το 1743 ίδρυσαν παράρτημα στην πόλη της Χώρας . Πρόκειται για τον Αγ. Αντώνιο της Παδούης που βρίσκεται στην θέση Παλλάδα η οποία ήταν το εμπορικό κέντρου του νησιού από την κατάκτηση από του ενετούς μέχρι το 1821. Σύμφωνα με άλλες πηγές το μοναστήρι ιδρύθηκε το 13ο αιώνα. Σήμερα , ο χώρος της Μονής ανήκει στην καθολική εκκλησία της Ελλάδος αφού το τάγμα των φραγκισκανών εγκατέλειψε την Τήνο αμέσως μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Δυτικά , του κάστρου και στο χωριό Λουτρά βρίσκεται μία ακόμα ιστορική μονή. Πρόκειται για την Μονή των Ουρσουλινών η κατασκευή της οποίας τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα.Το μοναστήρι ίδρυσε , η κόρη του πάστορα της αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα . Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής φιλοξένησαν ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που πρόσφερε μόρφωση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση τόσο σε κορίτσια από την Τήνο και την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και απο την αλλοδαπή. Το δημοτικό λειτούργησε μέχρι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ το γυμνάσιο διέκοψε την λειτουργία του με την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου.

Αντίθετα οι πιο γνωστές ορθόδοξες μονές λειτούργησαν την περιοχή της χώρας της Τήνου αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας των Ιστερνίων και του Πύργου που ήταν μία σχετικά ασφαλείς περιοχές του νησιού. Οι μονές αυτές είναι:

– Μονή της Αγ. Παρασκευής που οικοδομήθηκε περί τον 17ο αιώνα πλησίον της χώρας της Τήνου .Δυστυχώς τα κελιά των μοναχών έχουν κατεδαφιστεί.

-Η Μονή της Αγ. Τριάδας Γύρλας, βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα από την Χώρα και σύμφωνα με την παράδοση στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε σχολείο από μοναχούς. Ο χρόνος ίδρυσης της είναι άγνωστος , αλλά το 1744 ο μοναχός Γρηγόριος την ανακαίνισε.

-Η μονή της Καταπολιανής που βρίσκεται πλησίον του χωριού των Ιστερνίων οικοδομήθηκε στην διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 18ου αιώνα (1709) από την μοναχή Μελανθία, αγνώστου επωνύμου. Σταμάτησε να είναι ενεργός στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου.

-Στο απέναντι βουνό και πλησίον του χωριού Μαρλά βρίσκεται η μονής της Κυρά Ξένης . Η κατασκευή και η έναρξη της λειτουργίας της τοποθετείται στις αρχές του 18ου αιώνα (1723) και σταμάτησε να λειτουργεί το 1834.

-Κοντά στο χωριό Αγάπη , βρίσκεται η Βουρνιώτισα . Πιθανώς η εκκλησία οικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα .

Σημαντικό μνημείο είναι και η Αγ. Ελεούσα του Εξωμβούργου , που εικάζεται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 5ου και 7ου αιώνα. Εξαιρετικής τέχνης είναι το μαρμάρινο τέμπλο της.

Επίσης σημαντικό μνημείο είναι η Παναγιά στο Βρυσί που βρίσκεται πλησίον του οικισμού του Αγ. Ρωμανού. Η εύρεση της εικόνα τοποθετείται τον 17ο αιώνα και εικάζεται ότι πρόκειται για έργο του 15ου αιώνα. Όλο το νησί είναι διάσπαρτο με εκκλησίες και ξωκλήσια , ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τους 750 (καθολικοί και ορθόδοξοι).

Στο νησί υπάρχουν εκκλησίες με σημαντική ιστορία όπως : ο ναός της Μεγαλομάτας στον Κτικάδο, ο Ταξιάρχης και ο Αγ. Νικόλαος (ο ορθόδοξος και ο καθολικός) στη Χώρα, η Αγ. Αικατερίνη στον Κάμπο, ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας στην Ξυνάρα, ο Τίμιος Σταυρός στον Κτικάδο .