kolympithra

Οργανωμένες ή μοναχικές; Πρόσβαση με τα πόδια ή με αυτοκίνητο; Βοτσαλάκια ή καυτή άμμος; Ότι και αν διαλέξετε για ένα πρέπει να είστε σίγουροι. Για τα πεντακάθαρα νερά.

Ο Άγιος Ρωμανός είναι ένα νεοαναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που προσφέρεται για διαμονή και φαγητό. Πάνω από την παραλία του Αγίου Ρωμανού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας της Βρυσιώτισσας. Στην ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος μπορείτε να απολαύσετε τις μικρές μοναδικές ανέγγιχτες παραλίες όπως για παράδειγμα της Απηγανιάς.

Κάτω από την Καρδιανή βρίσκεται ο Όρμος Γιαννάκη. Η υπέροχη αμμουδιά του είναι πολύ καλή για μπάνιο ενώ ο Όρμος Γιαννάκη προσφέρει διαμονή και φαγητό. Δύο πρασβάσιμες παραλίες της περιοχής είναι Αγίου Πέτρου, από το ομώνυμο ξωκλήσι και τα Καλύβια. Και οι δύο είναι πολύ καθαρές και ήσυχες.

Τα Κιόνια είναι ένας τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός, στα νοτιοανατολικά περίχωρα του Δήμου, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Χώρα της Τήνου. Η παραλία είναι πολύ καθαρή και ενδείκνυται για μπάνιο όταν στο νησί πνέει βόρειος άνεμος. Στα Κιόνια βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος με το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ιερό που λειτούργησε από τον 4ο αιώνα π.χ. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τους κίονες που στέκονταν στο χώρο του ιερού, πριν την ανασκαφή του. Πριν τα Κιόνια είναι οι παραλίες του Σταυρού (υπάρχουν ακόμα οι δέστρες του παλιού λιμανιού) και του Αγίου Μάρκου (πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι). Πανέμορφη είναι η παραλία στα Τσαμπιά. Δυτικά και με κατεύθυνση προς την Αγ.Μαρίνα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του σε μικρές παραλίες (οι περισσότερες απο αυτές δεν έχουν οδική πρόσβαση) όπως : «Πλατιά Άμμος», Γαστριά (αξίζει να την επισκεφτείτε για να θαυμάσετε και τη φυσική ομορφιά του σπηλαίου της) , Πανούσα, Μπάλος κ.α .

Στα νοτιοδυτικά της Χωρας είναι μία σειρά πανέμορφων παραλιών. Ο Αγ.Φωκάς , είναι μία μεγάλη οργανωμενη παραλία με άμμο αλλά και τουριστικές υποδομές. Στην άκρη του βρίσκεται το Βρυόκαστρο, Πρόκειται για ένα κόφο στην κορυφή του οποίου ανακαλύπτει κανείς ιχνη απο παλιά παρατηρητήρια. Λίγο πιο ανατολικά είναι η παραλία του Αγ. Σώστη . Η όμορφη ομώνυμη εκκλησία του 19ου αιώνα κυριαρχεί στο τοπίο και η θέα στο στενό της Μυκόνου είναι συγκλονιστική. Στην συνέχεια είναι οι παραλίες το Λαούτ ή Σκυλανταρ και η παραλία της Αγίας Κυριακής. Ακολουθεί , ο Αγ.Ιωάννης Πόρτο που είναι μία απο τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού και βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο. Η παραλία έχει υποδομές φιλοξενίας. Απο τον Αγ. Ιωάννη , μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην «Παχιά Αμμο» στην οποία δεσπόζει ένας μεγάλος αμμόλοφος. Η παραλία της Σάντα Μαργαρίτα, είναι μια αμμουδιά αρκετά ήσυχη και πολύ όμορφη και η πρόσβαση είναι απο το χωριό Ποταμιά. Απο τον Τριαντάρο , μπορείτε να φτάσετε στην παραλία της Λυχναφτιάς. Βότσαλο , πράσινα πεντακάθαρα νερα και θέα στην Μύκονο.

Απο το δρόμο Στενής-Μυρσίνης μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία της Λιβάδας. Πρόκειται για ένα μικρό κόλπο μοναδικής ομορφιάς Το θέαμα του συμπλέγματος των διαβρωμένων βράχων από την αλμύρα της θάλασσας είναι μοναδικό. Τα βότσαλα της παραλίας θα σας ενθουσιάσουν. Η Λιβάδα, πέρα από εξαιρετικής ομορφιάς, είναι και μια πεντακάθαρη παραλία για μπάνιο, φτάνει να μην φυσάει ο βοριάς

Ακολουθώντας , την διαδρομή προς την Κώμη μπορείτε να βρεθείτε στο σύμπλεγμα παραλιών της Κολυμπήθρας. Η μικρή Κολυμπήθρα ή «Κωμτιανή» είναι οργανωμένη και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο το καλοκαίρι λόγω της πανέμορφης αμμουδιάς της και προσφέρεται για διαμονή, φαγητό και καφέ. Η μεγάλη Κολυμπήθρα, ή αλλιώς «Κελλιανή Άμμος» είναι σαφώς μεγαλύτερη και πιο ήσυχη για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν ήρεμα το μπάνιο τους. Σε αυτή την παραλία καταλήγει μια λιμνοθάλασσα, ένας σημαντικός βιότοπος με μόνιμους κατοίκους της τις πάπιες, που το χειμώνα γίνεται καταφύγιο κύκνων και ερωδιών. Πάνω από τις παραλίες της Κολυμπήθρας δεσπόζει το ξωκλήσι του Αγίου Φύλακτου. Περπατήστε μέχρι εκεί για να απολαύσετε τη θέα προς τις παραλίες και το Δρακονήσι. Συνεχίστε στο χωματόδρομο, μετά την μικρή Κολυμπήθρα για να συναντήσετε τις Αποθήκες, την «Αγαπιανή άμμο», μια μεγάλη ήσυχη παραλία με πεντακάθαρα νερά. Αν αναζητάτε παραπάνω ησυχία, προχωρήστε με το αυτοκίνητο για να βρείτε τις διάσπαρτες ερημικές παραλίες κατά μήκος του αιγιαλού.

Φεύγοντας από τα Ιστέρνια, κατηφορίστε στον Όρμο Υστερνίων για μπάνιο στην υπέροχη μικρή παραλία Σχοινάκι με τη λεπτή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Στον Όρμο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, καφέ και ταβέρνες. Παλαιότερα ο όρμος Υστερνίων ήταν λιμάνι και θα το καταλάβετε άλλωστε από τη μεγάλη προβλήτα που υπάρχει εκεί

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον Πύργο βρίσκεται ο Όρμος Πανόρμου, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Τήνου. Απολαύστε το μπάνιο σας στην παραλία της Ρόχαρη αλλά και στις μικρές παραλίες που βρίσκονται δυτικά του λιμανιού με κορυφαία την Αγια Θάλασσα.

Στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού είναι ο όρμος Μαλί και η παραλία του Κουμελά . Η πρόσβαση για αυτές είναι απο το χωριό Μαρλά.

Μη πιστέψετε όμως ότι αυτές είναι οι μοναδικές παραλίες του νησιού. Η ακτογραμμή του νησιού χαρακτηρίζεται απο μικρές πεντακάθαρες παραλίες τις οποίες όμως θα πρέπει να ανωνιστείτε για να τις απολάυσετε…