Aithousa-Xalepa

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Το ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Ι.ΤΗ.Π.) ιδρύθηκε ως κοινωφελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το 2002 από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), από το οποίο και στηρίζεται. Σκοπός του είναι η έρευνα, η μελέτη και η προβολή της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης της Τήνου.

Το Ι.ΤΗ.Π. στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό μέγαρο, που δεσπόζει στην προκυμαία της Χώρας της Τήνου, και το οποίο λειτούργησε από το 1926 έως το 1940 ως ξενοδοχείο πολυτελείας, κατόπιν στέγασε δημόσιες υπηρεσίες και το 1977 αγοράστηκε από το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Το 2001 ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνισή του.

Διαθέτει σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων δυναμικότητας 380 συνέδρων, βιβλιοθήκη, γραφεία υποστήριξης συνεδρίων, αίθουσα διαδικτύου εξοπλισμένη με Η/Υπολογιστές, Κυλικείο και Αίθριο, υποστήριξη Α.Μ.Ε.Α. Αποτελεί το κέντρο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού, αφού φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκθέσεις εικαστικών έργων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, καθώς και ελληνικά ή διεθνή συνέδρια.

Στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του, το Ίδρυμα έχει επιτύχει να συνδυάζει πολιτιστικά γεγονότα υψηλού επιπέδου, με την σταθερή έγνοια και φροντίδα του για τον εντόπιο Τηνιακό πολιτισμό, την παράδοση και τους δημιουργούς του. Στο νεοκλασικό μέγαρο του, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεγάλες εκθέσεις με θεματικές από το νησί (έχει πραγματοποιηθεί έκθεση λιθαναγλύφων, και ιερών εικόνων) και τους καλλιτέχνες του, παλαιότερους (έκθεση Ν. Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα) και νεότερους (το χαράκτη Μπάμπη Ρετζεπόπουλο και το γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα), την Τέχνη στην Ελλάδα του 19ου και του 20ου αιώνα (ζωγραφική, φωτογραφία, ξυλογλυπτική κ.ά.) και στους Τηνιακής καταγωγής εκπροσώπους των διαφόρων τάσεων.

Περιστεριώνες

Η πρώτη επίσημη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη περιστεριώνων είναι το 1726 και αφορούσε ένα ερειπωμένο σήμερα περιστεριώνα στην θέση Σπηλιά κοντά στην Κώμη. Ο ακριβής αριθμός των περιστεριώνων υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 800-1300 . Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς είναι συγκεντρωμένος στο κεντρικό και κεντροανατολικό τομέα του νησιού και στις κοιλάδες της Αγάπης, της Ποταμιάς, του Ταραμπάδου, της Λειβάδας και της Καρδιανής. Πρόκειται για τις πλέον εύφορες περιοχές του νησιού στις οποίες υπάρχει τροφή για τα περιστέρια αλλά και λόγω των γεωργικών καλλιεργειών υπάρχει η χρήσης της κουτουλιάς ως λίπασμα.

Ένας περιστεριώνας 60 κ.μ (3Χ4Χ% μ) μπορεί να θεωρηθεί ως αντιπροσωπευτικός του τηνιακού προτύπου. Οι περισσότεροι είναι κτισμένοι με σχιστόλιθους λόγω της αφθονίας του υλικού στην τηνιακή ύπαιθρο.

Η βασική αρχτεκτονική του ενός μετρίου τηνιακού περιστεριώνα είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα, κλειστό και καλά προστατευμένο, με μία είσοδο για τον ιδιοκτήτη και μικρά ανοίγματα για το πέρασμα των πουλιών και τον αερισμό του περιστεριώνα και αρκετό χώρο στο εσωτερικό και απάνεμες λιάστρες στις εξωτερικές επιφάνειες. Ο προσανατολισμός τους είναι όλοι να κοιτάνε προς το νερό –ρεματιά- και μάλιστα προς την πιο απάνεμη πλευρά και οι πλευρές με τα ανοίγματα προς τον νοτιά. Συνήθως η πόρτα του ιδιοκτήτη βρίσκεται στην βορεινή πλευρά

Ο εξωτερικός διάκοσμος γίνεται σε οριζόντια διαζώματα –έως πέντε-που ξεκινούν από ύψος 2 μέτρων από το έδαφος . Ο διάκοσμος του ακροδώματος είναι πεσσοί και κιονίσκοι ενώ στα διαζώματα κυριαρχούν γεωμετρικές απεικονίσεις -τρίγωνο, ρόμβος, δέντρο/κυπαρίσσι ρόδακας /ήλιος – που κατασκευάζονται από κομμάτια σχιστόπλακας.

Τήνος: Μνημείο Πολιτισμού

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης πριν λίγα χρόνια χαρακτήρισε την Τήνο: » Χειροποίητο νησί «. Σίγουρα η κορυφαία την συμβολή του νησιού στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό είναι οι εικαστικές τέχνες . Από πού να αρχίσει κανείς. Από τη ζωγραφική , την γλυπτική ή μήπως από την μαρμαρογλυπτική ή ακόμα από την χαρακτική; Παντού, άξια τέκνα της έχουν βάλει ανεξίτηλη την υπογραφή τους σε αυτό που λέγεται πολιτισμός.

Ο Νικηφόρος Λύτρας χαρακτηρίζεται ως ο «πατριάρχης» της νεοελληνικής ζωγραφικής . Γεννημένος στον Πύργο σπούδασε στο Πολυτεχνείο και στην συνέχεια με υποτροφία του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας έκανε μεταπτυχιακά στο Μόναχο και δίδαξε στο Σχολείο Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου της Αθήνας με μαθητές του σημαντικότερους ζωγράφους γλύπτες του δεύτερου μισού του 19ου και των αρχών του 20ου. Ζωγράφοι ήταν και οι δύο γιοί του Λύτρα

Ο Νικόλαος Γκύζης , γεννημένος στο Σκλαβοχωριό φίλος του Λύτρα και ένα από τα μέλη της «ομάδας του Μονάχου» ακολούθησε τα ίδια βήματα στην πορεία εκπαίδευσης του με εκείνα του Λύτρα. (Σχολή Καλών Τεχνών και Γερμανία με υποτροφία του Ιδρύματος ). Δίδαξε στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.

Ο Νίκος Γαϊτης, γεννήθηκε στον Βεναρδαδο. Φίλος με τον Κόντογλου επικεντρώνεται στην βυζαντινή τέχνη . Ο Νίκος Ποκαμισάς , γεννήθηκε στη Τήνο και επιδόθηκε τόσο στην ζωγραφική τοπίων όσο και στην αγιογραφία. Τηνιακής καταγωγής είναι :ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Βαρλάμος, ο Γιάννης Γαϊτης , ο Πετρος Ζουμπουλάκης κα.

Η παράδοση εμφανίζει ως δάσκαλο των Τηνίων γλυπτών της αρχαιότητας τον Φειδία. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από γραπτά κείμενα αλλά δείχνει την ιστορική σχέση των τηνίων με την γλυπτική. Ο κατάλογος των τηνίων γλυπτών από τον 19ο μακρύς και επιβλητικός. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η γλυπτική τέχνη ήταν το κυρίαρχο «εξαγώγιμο προϊόν» του νησιού , αφού τήνιοι γλύπτες έχουν βάλει την υπογραφή τους σε κοσμικά και-κυρίως- σε εκκλησιαστικά έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην Σμύρνη αλλά και σε Βουλγαρία, Ρουμανία καθώς και στη μακρινή Αλεξάνδρεια. Η γλυπτική τέχνη στο νησί φαίνεται ότι βρίσκονταν στο γονίδιο των τηνίων καθώς μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά . Από πατέρα σε γιό αλλά και σε ανίψια και σε εγγόνια. Ονόματα , που επαναλαμβάνονται για περίπου 4 αιώνες δείχνουν ότι αυτό το νησί μπορεί να «γεννά» μεγάλους γλύπτες. Όχι μόνο να γεννά αλλά να βοηθά να μορφωθούν και να αναδειχθούν. Το Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας, στήριξε οικονομικά τις σπουδές των περισσότερων από αυτούς και είναι εντελώς φυσιολογική η παρουσία των έργων τους στο μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών που συντηρεί. Ο συνδυασμός δεξιοτήτων και μόρφωσης έβγαλε τους κορυφαίους γλύπτες της Ελλάδας.